Vil du hjelpe til?

SåNN kan DU spare energi

Byggenæringen står for om lag 15% av Norges utslipp av karbondioksid. Bygging og riving står for en del av energiforbruket – men den største delen av utslippet skjer under driften. Det er her du kan bidra.

Mange bekker små kan bli til en hel innsjø.

Bilkollektiv

En enkel måte og minske utslippene på er å dele de med andre. Hvorfor ikke dele bil med naboen på vei til jobben? 

Hold øye med kjøleskap og fryser

Dersom du fjerner støvet på baksiden regelmessig, støv på kondensatoren kan øke energiforbruket med 25%. Still kjøleskapet til 5 grader og fryseren til -18 grader. Hver grad kaldere øker energiforbruket med ca 5%.

Kildesortere

I kjøkkenet er det et sorteringssystem for avfall. Selv batterier og lyspærer har egne avfallsbeholdere. Du kan altså kildesortere like kjapt som om du kun hadde en beholder til alt.

Invester i oppvaskmaskin

En energieffektiv oppvaskmaskin bruker 10-20 liter vann per vask. Samme mengde oppvask krever opp mot 100 liter vann om det vaskes for hånd. Om du vasker opp for hånd, skyld i en balje istedenfor i rennende vann.

Dusj raskt og effektivt

10 minutter dusj om dagen koster ca 2000 kroner i året. Med våre energisparende toaletter og dusjarmaturer sparer du allerede på vannet, men begrenser du tiden du bruker i dusjen gjør du enda mer nytte. Slå av vannet mens du pusser tennene og når du såper deg inn. Hvert minutt renner det ut ca 6 liter vann.

Slå av hjemmeelektronikken

Hjemmeelektronikk i standbymodus står for 2% av Norger årlige energiforbruk. Slå av all elektronikk med strømbryter og trekk ut batteriladeren, som trekker energi om mobiltelefonen er koblet til eller ikke. Den forbruker ca. 40 kWh per år.

Vask smartere

Sammen med tørketrommel står vaskemaskinen for 20% av husholdningenes strømforbruk. Ofte kan du vaske ved lavere temperaturer enn du tror -  Les vaskeinstruksjonene så får du se. Pssst! Dropp gjerne skyllemiddel og fyll maskinen full før du kjører den om du vil være en ekte øko-venn.

Lys opp med LED

Slå av lysene når du forlater et rom, eller bruk lyssensor, bevegelsessensor eller timer. Bytt til LED-pærer i lampene dine, de forbruker 85% mindre energi og varer 20 ganger lengre enn glødepærer.

Lag mat klokere

Med lokk på kasserollen minker energiforbruket med 30%. Bruk den kokeplaten som passer best med størrelsen på kasserollen for å unngå opptil 20% ekstra energiforbruk. Ikke bruke kjøkkenventilatoren unødvendig om vinteren – den trekker ut mengder med varmluft.

Dyrk gjerne eget

Omtrent en tredjedel av maten vi spiser er avhengig av at biene polinerer vekster. Biene har altså en livsviktig oppgave for planeten og vår overlevelse. Ved å dyrke selv i egne krukker hjelper du biene i tillegg til at du kan nyte av egne grønnsaker og blomster. 

Senk temperaturen

Ved å senke temperaturen en grad sparer du ca 5% av oppvarmingskostnaden. Plasser møblene med god avstand til varmeenheten for å sikre god varmespredning i rommet. Balansert ventilasjon sikrer at du får skiftet ut luften flere ganger i døgnet, så du trenger ikke åpne vinduene.

Reparere, resirkulere, gi bort eller selg

Tenk deg om en ekstra gang før du kjøper nytt eller kaster noe. Det er både økonomisk og miljøvennlig å reparere, gjenbruke eller gi bort klær eller møbler du ikke bruker lenger.