HjemmeBest! er siden hvor vi samler herlige hjemme-hos-reportasjer med innredningsinspirasjon fra mennesker som bor klokt. Vi blander dem sammen med gjør-det-selv prosjekt, møbleringsforslag og andre kloke tips fra flinke hjemmeinnredere hos IKEA.
En bærekraftig livsstil
I dag står bygg og anlegg for en stor del av landets utslipp av karbondioksid. Men den største klimapåvirkningen skjer under brukstiden og her kan du hjelpe til. Vi har samlet en rekke praktiske tips for et mer bærekraftig liv hjemme, som hvordan du kan spare på energi, vann og unngå matsvinn. Små grønne bekker som kan bli en stor bekk.

Husk å ta med...
Verden ville blitt et litt bedre sted om vi kuttet ned på plastforbruket vårt. Hvis du husker å ta med egen handlepose, blir det lettere å unngå å kjøpe nye. Det er lurt å ha en vannflaske og handlepose klar i gangen, kanskje glemmer du det ikke like ofte!
Sorter mer søppel
Husk å kildesorter! Boden er perfekt oppbevaringsplass for alt du ikke har plass til under vasken. Det er like viktig å sortere papp, plast, papir, metall, glass og panteflasker, som det er å sortere matsvinn. Husk også å vaske embalasjen før du kaster det.

Kildesortering skal ikke være komplisert
Ved å bruke flere søppelbøtter til sortering, kildesorterer du like enkelt som om du kastet all søppelet i en og samme bøtte. Det finnes til og med sorteringsbøtter for batterier og lyspærer – bare løft dem ut og ta med neste gang du kjører til gjenvinningsstasjonen.
Spar energi med oppvaskmaskinen
Visste du at dersom du har elektrisk oppvarmet vann er det bedre å vaske i maskin enn å vaske for hånd? Fyll imidlertid alltid oppvaskmaskinen før du starter den for å spare mest mulig energi. Hvorfor ikke gjøre det til en sport sammen med resten av husstanden å finne løsninger på hvordan maskinen kan fylles? Da blir det morsommere! Vask deretter eventuelle store stekepanner og panner for hånd (men ikke la kranen renne).

Vær matsmart – reduser svinn og oppbevar maten riktig
Sørg for at maten er synlig. Det hjelper deg å holde styr på maten og det er større sjansje for at du spiser den opp før den blir dårlig.
- Bruk kroker eller hengede trådkurver til å oppbevare frukt og grønnsaker i romtemperatur. Da rekker du å se hva som må spises før det blir dårlig.
- Mat som du bruker ofte bør du oppbevare i glasskrukker slik at du alltid vet hvor mye du har igjen.
- Ta vare på rester og invester i gode oppbevaringsbokser. Ta med middagsrester til lunsj neste dag eller gjenbruk dem som ingrediens i en ny rett dagen etterpå. Da gjør du både miljøet og lommeboken en tjeneste!
- Bruk plassen i kjøleskapet og fryseren godt. Når vi mister oversikt over hva vi har, har vi lett for å gå glipp av best-før-datoen. Sorter med jevne mellomrom og legg det som skal spises først på et bestemt sted eller i egne bokser.
- Tips! På IKEA finner du for eksempel flere forskjellige matbokser og roterende brett som gir deg god oversikt i kjøleskapet.

Dyrk innendørs
Kjøkkenet er det perfekte stedet for å dyrke urter i minidrivhus. Sett det i vinduskarmen - det ser både hjemmekoselig ut og er lett å ta i bruk ved matlaging.
Kjøkkenet er et perfekt sted å administrere dyrking av urter i minidrivhus som kan ta plass i vinduskarmen. Det ser både hjemmekoselig ut og er lett å ta av for å legge til maten.
Spar på vannet
Ikke la vannet renne unødvendig. For hvert minutt vannet renner, renner det i gjennomsnitt rundt seks liter vann ut. Skyll gjerne oppvasken i en balje og skru av kranen når du skreller poteter.
Et tips! Sett en flaske med lunket vann i kjøleskapet - så har du kaldt vann til enhver tid, uten å la vannet renne til det har blitt kaldt i springen.
Effektiv matlaging
Kok vannet opp i vannkokeren og hell deretter vannet i kjelen til for eksempel pastaen. Da tar det kortere tid å lage mat. Har du en komfyr med induksjonstopp, er den imidlertid like effektiv som en vannkoker.
Skru av varmen på ovnen litt tidligere enn forventet. Mange ganger har ettervarmen minst like god effekt.
Prøv å unngå å tine mat i mikrobølgeovnen. Ta maten ut av fryseren og sett det i kjøleskapet dagen før.
Hold på varmen i stuen
Hva kan du gjøre om du ikke vil øke temperaturen innendørs og spare på strømforbruket? Bruk pleddene du har og legg dem klar i sofaen. Sett frem komfortable innetøfler og legg ut tepper for en varmere følelse for føttene. Sett gjerne opp tykke gardiner og trekk dem for om natten for å holde varmen inne.

Spar på vann og strøm
Du bør spare på vannet på badet på lik linje som på kjøkkenet. For hvert minutt vannet renner, renner det i gjennomsnitt rundt seks liter vann ut. Kutt gjerne ned på dusjtiden. Hvis du korter ned fra ti til fem minutter, halverer du miljøbelastningen! Et enkelt energitips er også å skru av håndkletørkeren og la håndklærne tørke seg selv i stedet.
Vask klimasmart
Visste du at sammen med tørketrommelen står vaskemaskinen for omtrent 20 % av husholdningens strømforbruk? Vask alltid med full maskin, så sparer du penger, vann, energi og miljø. Klærne dine vil også være rene selv ved lavere temperaturer.
Velg i tillegg et miljøvennlig vaskemiddel, doser riktig og unngå tøymykner – det sparer både deg og miljøet.
Tips! Sorter tøyet i forskjellige skittentøyskurver for å få en ide om når du har nok av farge og stoffkvalitet til å fylle maskinen.

Innred smart på badet
Bambus er et ideelt materiale for våtrom da det er svært liten risiko for sprekkdannelse når det utsettes for fuktighet. Bambus er også et utmerket fornybart materiale da det teller som gress, som vokser raskt. Den trenger heller ingen gjødsling eller vanning. Bærekraftig på flere måter!
Gjenvinnere er vinnere
Gå gjennom skapene hjemme. Har du vokst i fra jakken eller fått hull i jeansen? Du kan enkelt redusere forbruket ved å gi klær og sko videre til venner og bekjente, eller gi dem et nytt liv med nål og tråd.
Luft klærne
Du trenger ikke å vaske klærne dine etter å ha brukt dem en gang. Plagg som for eksempel jeans og kraftigere gensere, eller plagg laget av litt finere materialer, kan fint brukes flere ganger før de havner i skittentøyskurven. Hold styr på klærne dine med et klesstativ og tenk deg om før du hiver de til vask.
Slå av og på lyset
Gjør det til en vane å slå lyset av etter deg og ha kun lys på i rommet du er i. Eller sørg for at du har lavenergi- eller LED-lys. De trekker betydelig mindre energi enn andre lyskilder.
Slå også av enheter som er i stand-by. Det er lurt å koble dem til et strømuttak med strømbryter slik at det er raskt og enkelt å slå av alle. På denne måten kan du spare mange kilowattimer og dermed også miljøet.

Spar på varmen
Tenker du på hvordan du kan redusere oppvarmingskostnadene? Prøv å senke innetemperaturen med én grad. Det kan spare deg for opptil 5 % i oppvarmingskostnader per år. Bunker opp med tepper, tykke sokker og innetøfler for å kompensere.
Sjekk også tetningslistene rundt dører og vinduer. Bytt dem ut hvis de er slitte for å holde bedre på varmen.
Gjør et insekt en tjenste...
Omtrent en tredjedel av maten vi spiser er avhengig av bier som pollinerer planter. I tillegg til honning, gjør biene et viktig bidrag til platen. Så hvis du har tid og lyst, hvorfor ikke dyrke noen planter og blomster på terrassen din?
Varier gjerne med planter som blomstrer tidlig på våren med sorter som blomstrer langt ut på sensommeren. Da gleder du både pollinatorer og fugler lenge.
Spar på regnvannet
Ha en bøttte stående for å samle opp regnvann til å vanne plantene med slik at du slipper å tappet dette fra springen.
Bygg et insektshotell
Skaff deg et insekthotell eller bygg ditt eget! Bruk ting du finner på bakken som kongler, små pinner, gressklipp og mose, og legg det i en gammel trekasse. Fest et stykke hønsenetting på toppen og spikre det opp på terrassen din. Så er det bare å vente på innflyttingsfesten.
