Leve bærekraftig

Vi har samlet 12 praktiske tips for å skape et mer bærekraftig liv i hjemmet - mange bekker små kan bli til en stor å. 

I dag står bygninger i Norge for 20 % av landets utslipp av karbondioksid, og det er under brukstiden det har størst innvirkning. Nettopp her kan du hjelpe til. Vi har samlet 12 praktiske tips for å skape et mer bærekraftig liv i hjemmet - mange bekker små kan bli til en stor å. 

Dra sammen

En enkel måte å redusere drivstoffutslipp på, er å dele dem med andre. Hvorfor ikke dra sammen med naboen til jobben? Eller når dere skal gjøre en storhandel? 

Hold et øye med kjøleskapet og fryseskapet

Tørk baksiden av kjøleskapet og fryseskapet for støv med jevne mellomrom. Støv på kondensatoren kan øke energiforbruket med 25 %. Hold +5°C i kjøleskapet og -18°C i fryseskapet. Hver grad du setter kaldere øker energiforbruket med ca. 5 %. 

Sørg for å kildesortere 

På kjøkkenet er det sortering av avfall under vasken. Til og med batterier og lyspærer har egne bøtter. Det går like raskt og sortere søppelet som å kaste alt i samme bøtte.  

Vask opp i vaskemaskinen

En energibesparende oppvaskmaskin trekker 10-20 liter vann per oppvask. Tilsvarende mengde oppvask krever nesten 100 liter vann om den vaskes for hånd. Om du vasker opp for hånd, skyll da oppvasken i en balje i stedet for under rennende vann. 

Ta en rask og effektiv dusj

10 minutters dusj om dagen koster ca. 2 000 kr. i året. Med våre lavspylende toaletter og dusj-dyser, sparer du allerede på vannet. Men minsker du også dusj-tiden, gjør du enda mer nytte. Steng også springen når du børster tennene, og når du såper deg inn. For hvert minutt renner det ut ca. 6 l. vann.

Steng av hjemmeelektronikken

Hjemmeelektronikk i stand-by står for 2 % av Norges energiforbruk. Steng av all elektronikk med strømbryteren og dra ut strømledningen fra batteriladeren. Laderen drar energi selv om mobilen er tilkoblet den eller ikke. Den forbruker ca. 40 kWh per år. 

Riktig klesvask

Sammen med tørketrommelen, står vaskemaskinen for 20 % av husholdenes strømforbruk. Du kan ofte vaske med lavere temperaturer enn du kanskje tror - les vaskalappen så får du se. Psst! Hopp gjerne over skyllemiddelet og fyll maskinen opp, om du vil være veldig miljøsparende! 

Tenn med LED

Slukk lampene når du forlater et rom, eller bruk lysskinner, bevegelsesdetektor eller en timer. Bytt lampene til LED-lamper. Sammenlignet med en ordinær lyspære, forbruker de 85 % mindre strøm, og har 20 ganger lenger levetid. 

Smartere matlaging

Med et lokk på pannen, minsker du strømforbruket med 30 %. Tenk også på platens diameter - en centimeter større enn pannen, øker energiforbruket med 20 %. Ikke bruk kjøkkenviften for mye under vinteren. Den suger ut mengder med varmluft. 

Senk temperaturen

Ved å senke temperaturen en grad, sparer du ca. 5 % av energien for å varme opp. Ikke sett møbler for nære panelovnen, da når ikke varmen ut i resten av rommet. Din FTX bytter ut luften innendørs med en behagelig, oppvarmet og frisk luft flere ganger om dagen, du trenger ikke åpne vinduer. 

Dyrk i potter

Dyrk grønnsaker og blomster i potter for deg og for bienes skyld. Omkring en tredjedel av maten vi spiser, er avhengig av at bien pollinerer planter. Biene utfører livsviktige innsatser for jorden vår, og for at vi skal overleve.  

Lage, gjennvinne eller selge

Tenk deg om en ekstra gang før du kjøper eller kaster noe. Bli mer økonomisk og miljøvennlig ved å fikse, reparere, gjenbruke eller la klær, sko og møbler gå i arv.