Stell og vedlikehold av bolig

Et splitter nytt hjem med nye gulv, nye vegger og nye hvitevarer. Er det ikke deilig? Følelsen av en nybygd bolig kan holde seg lenge om du holder hjemmet vedlike. Vi hjelper deg! Her har vi tatt frem et par filmer som viser hvordan du kan ta vare på boligen din på best mulig måte. 

Slik tar du vare på boligen din på best mulig måte

Du har et splitter nytt hjem med nye gulv, vegger og hvitevarer… en deilig følelse, ikke sant? Den følelsen kan holde seg så lenge du tar vare på boligen din på riktig måte. Her har vi tatt frem et antall filmer som vi viser hvordan du skal vedlikeholde hjemmet ditt. Samtidig så tilbyr vi et par praktiske tips og triks! Men vær ops, filmene er generelle og det kan hende at du får tips for produkter og materialer som du ikke har i din bolig.

Hvordan ta vare på kjøkkenet?

Kjøleskap og fryseskap

Rengjør kondenshullet regelmessig. Du kan spare strøm ved å rengjøre bak kjøleskapet og frysen.

Oppvaskmaskin

De fleste pleier å huske på å fylle på glansmiddel og oppvaskmaskins-salt. Men for å få en skinnende ren oppvask, er det like viktig å rengjøre bunnsilen og spyle-arm med jevne mellomrom. Tenk også på å at du kan stenge vannet når du ikke bruker oppvaskmaskinen.

Vannlås og gulvavløpet

Ikke glem å rengjøre vannlåsen under kjøkkenkummen med jevne mellomrom. Lukter det? Pass på at du har satt vannlåsen riktig på igjen og at den er tett.

Kjøkkenhette og ventilasjonsaggregat

Det er viktig å rengjøre filteret på kjøkkenviften med jevne mellomrom. Det gjøres enklest i oppvaskmaskinen. Et filter som ikke gjort ren på en stund, vil heller ikke filtrere bort stekosen like bra. Det samme gjelder for ventilasjonsaggregatet, husk å bytte ut filteret. Det anbefales å kjøpe nytt filter etter 6-12 måneder.

Generelle overflater

Vær forsiktig med varme på benkeplatene, sett aldri en varm kasserolle eller kaffekanne rett på benken. Tørk av våte flekker med en gang og bruk aldri kniven direkte på benkeplaten uten noe under.

Daglig rengjøring av gulvet bør gjøres med tørre kluter eller støvsuger. Ved grundigere rengjøring kan du bruke mikrofiberkluter og mildt rengjøringsmiddel, ikke såpe.

Justere lukene og frontene på skuffene

Etter at du har brukt kjøkkenet ditt en stund, kan det hende at kjøkkenskuffene trenger en justering for ikke å skrape borti hverandre. Du kan enkelt gjøre dette selv ved å åpne kjøkkenskuffen og skru med et skrujern på beslagene på siden. Da justeres skuffene opp eller ned.

Dersom kjøkkenskapene ikke åpner seg på riktig måte når du trykker på dem, har disse også behov for en justering. Åpne opp skapet og trykk på beslaget slik at det åpner seg til utfoldet posisjon. Deretter vrir du på den grå "trykkepinnen" for å justere motstanden på trykket.

Tips til hvordan du tar vare på baderommet

Vaskemaskin og tørketrommel

I samtlige rekkehus og leiligheter kan hvitevarer bestilles som tilvalg. Visste du at vaskemaskinen har et filter som må gjøres rent, helst et par ganger i året? Ved å kjøre vaskemaskinen tom en gang iblant med rengjøring beregnet for formålet - sørger du også for å holde trommelen ren. Er ikke trommelen ren, blir heller ikke klærne dine rene.

Hvis du har tørketrommel, er det også viktig å rense filteret for lo og tømme vanntanken. Det store filteret må rengjøres ca. to ganger per år.

Vannlås og gulvavløp

Sluket i dusjen og vannlåsen under baderomsvasken må gjøres rent regelmessig for å forhindre at avløpet ikke skal bli tett, men også for å forhindre vond lukt.

Ta godt vare på alt av overflater

Tregulv

Tregulv er et naturlig produkt og kan derfor endre farge når det eksponeres for sollys. Det er en del av tregulvets naturlige skjønnhet. Kvister og sprekker kan forekomme. Ettersom gulvene er av tre bør de rengjøres med forsiktighet. Unngå altfor våte kluter når du tørker av dem. Vann kan nemlig forårsake sprekker eller forhøyninger i gulvet. Et smart tips for å hindre riper i gulvet, er å sette møbelknotter på alle møblene dine. Bruk dørmatte og unngå for mye sand og grus på vei inn døren.

Vegger

Boligene våre er bygget i tre som er et levende materiale. Den første tiden etter at du har flyttet inn kan du oppleve å se sprekker på veggene dine. Det betyr at materialet holder på å tørke og da trekker det seg sammen. Det er ikke farlig og kan skje inntil to år etter innflytting. Fargekodene på veggene finner du i boligpermen din.

Vinduer og dører

Vinduene i boligen din har barnesikring med mulighet for å låse opp og låse for eksempel ved vask innvending og utvendig. Balkongdøren din har også barnesikring. Trykk ned håndtaket om du ønsker å ha døren helt oppe, da vil ikke vinden kunne dra i døren.

Unngå å henge for tunge ting i dørene på innsiden, de kan ende opp med å bli skjeve. Smør gjerne hengslene 1-2 ganger i året for å forhindre knirking, det samme gjelder stramming av skruene på håndtakene. Ytterdøren bør rengjøres og vokses en gang i året, og skruene strammes.

Innetemperatur

Vi følger folkehelseinstituttets anbefaling om en innetemperatur på 18-20 grader. Du kan kontrollere at boligen din har riktig temperatur med å måle en meter fra ytterveggen og en meter opp fra gulvet. Ved lufting, steng av radiatoren og skru den på igjen når vinduene er lukket. Da sparer du energi. Hvis radiatoren føles kald, kan det være fordi rommet har riktig temperatur eller litt høyere enn den skal, og husk at møbler og tekstiler tett inntil radiatoren kan påvirke varmen ut i rommet.

Sportsboder og miljøstasjon

Til hver bolig følger det med en sportsbod, men den er som oftest ikke oppvarmet og bør ikke brukes til lagring av tekstiler og andre ting som kan bli skadet av fukt. Pass på å sorter søppel i riktige søppelbøtter og respekter avfallsreglene i ditt nærområde.

Informasjon om elektronikk

Elektriske installasjoner i boligen

Vet du hvor sikringsskapet ditt er? Dersom en sikring er gått, skal du enkelt kunne se hvilket kurs feilen har oppstått i og kunne skru sikringen på igjen. Dersom du ønsker å stenge av strømmen, trykk ned knappen for gjeldene kurs. Dersom jordfeils bryteren løser ut finner du nærmere informasjon på arket i sikringsskapet. To ganger i året bør denne testet at den fungerer som den skal, følg oppskriften på arket. En enkel huskeregel er å teste dette når du stiller klokken om til sommer- og vintertid. For å finne ut mer om gulvvarmen i boligene, se boligpermen som fulgte med boligen din.