Stell og vedlikehold av din bolig

Et splitter nytt hjem med nye gulv, nye vegger og nye hvitevarer. Er det ikke deilig? Følelsen av en nybygd bolig kan holde seg lenge om du holder hjemmet vedlike. Vi hjelper deg! Her har vi tatt frem et par filmer som viser hvordan du kan ta vare på boligen din på best mulig måte. 

Slik tar du vare på boligen din på best mulig måte

Du har et splitter nytt hjem med nye gulv, vegger og hvitevarer… en deilig følelse, ikke sant? Den følelsen kan holde seg så lenge du tar vare på boligen din på riktig måte. Her har vi tatt frem et antall filmer som vi viser hvordan du skal vedlikeholde hjemmet ditt. Samtidig så tilbyr vi et par praktiske tips og triks! Men vær ops, filmene er generelle og det kan hende at du får tips for produkter og materialer som du ikke har i din bolig.

Tips til hvordan du tar vare på kjøkkenet

Kjøleskap og fryseskap

Rengjør kondenshullet og lekkasjebrikken regelmessig. Du kan spare strøm ved å rengjøre bak kjøleskapet og frysen. 

Oppvaskmaskin

De fleste pleier å huske på å fylle på spolglans og oppvaskmaskins-salt. Men for å få en skinnende ren oppvask, er det like viktig å rengjøre bunnsilen og spoler-armene med jevne mellomrom. Tenk også på å skru stengeventilen på frakoblet når du ikke bruker oppvaskmaskinen.

Ovn og platetopp

Her kommer en hurtig-guide i hvordan platetoppen og ovnen fungerer. Men tenk på at vi bytter ut hvitevarene i boligene våre med jevne mellomrom, så det kan være en annen ovn eller platetopp i boligen din enn den som vises på filmen. Uansett modell - det er viktig å gjøre ren både ovn og platetopp regelmessig.

Vannlås og gulvavløpet

Ikke glem å rengjøre vannlåset i kjøkkenet med jevne mellomrom. Stinker det? I filmen forklarer vi hvorfor det kan lukte, og gir tips på hvordan du kan løse problemet. 

Kjøkkenvifte i hus

I filmen viser vi hvordan kjøkkenviften din fungerer. Tenk på at vi bytter ut hvitevaren i boligene våre med jevne mellomrom så det kan være andre modeller i filmen enn de du har i boligen. Uansett er det viktig å gjøre rent filteret og det gjøres enklest i oppvaskmaskinen. Et filter som ikke gjort ren på en stund, gjør ikke jobben sin ved å filtrere bort stekosen like bra. 

Ventilator og kjøkkenvifte i leilighet

Her viser vi hvordan du gjør ren ventilatoren og kjøkkenviften som du har i leiligheten. Tenk på at vi bytter ut hvitevarene i boligene våre med jevne mellomrom så det kan være en annen modell som vises i filmen enn den modellen du har. 

Ventilator og kjøkkenvifte i en ettroms leilighet

Ventilatoren i ettroms leiligheter er ikke den samme som i de større leilighetene. I en ettroms leilighet sitter ventilatoren (FTX-aggregatet) bak kjøkkenskapet. Det er viktig å bytte ut både inner- og ytterfilteret, og vi viser hvordan i filmen. Vi viser også hvordan man styrer ventilasjonen via kontrollpanelet. 

Gerelle overflater på kjøkkenet

Slik tar du vare på benkeplaten, kjøkkenlukene, frontene på skuffene, og gulvet på kjøkkenet ditt. Husk også å gjøre ren avtrekksapparatet! 

Justere lukene og frontene på skuffene

Når du har brukt kjøkkenet ditt en stund, kan kjøkkenskuffene trenge en justering for ikke å skrape borti hverandre. Du åpner kjøkkenskuffen og skrur med et skrujern på beslagene på sidene. Da justeres skuffene opp eller ned.

Om lukene på overskapene ikke åpner seg på rett måte når du trykker på dem, har disse også behov for en justering. Åpne luken og trykk på beslaget slik at det åpner seg til utfoldet posisjon. Deretter vrir du på den grå "trykkepinnen" for å justere motstanden på trykket.

Tips til hvordan du tar vare på baderommet

Vaskemaskin

I samtlige av våre leiligheter og hus, inngår det en vaskemaskin. Du gjør sikkert rent kammeret for vaskemiddel av og til allerede, men visste du at vaskemaskinen også har et filter som må gjøres rent? Og det er helst et par ganger i året. Ved å kjøre vaskemaskinen tom en eller annen gang - helst med rengjøring beregnet for formålet - sørger du også for å holde trommelen ren. Er ikke trommelen ren, blir heller ikke klærne dine rene, ikke sant? 

Tørketrommel

Iblant inngår det en tørketrommel i boligen. Her er det viktig å rense filteret for lo og tømme vanntanken etter hver tørking. Det store filteret må rengjøres ca. to ganger per år.  

Vannlås og gulvavløpet

Gulvavløpet og vannlåset på baderommet skal gjøres rent regelmessig. Både for at ikke avløpet skal blir tett, men også for å forhindre dårlig lukt. Vi deler tips på hva du kan gjøre for at det skal bli lettere for deg å sette tilbake vannlåset igjen etter rengjøring. 

Tips til hvordan du tar vare på generelle overflater

Gulv, vegger og vinduskarmer

Gulvene er av tre så du bør unngå altfor våte kluter når du tørker av dem. Vann kan nemlig forårsake sprekker eller forhøyninger i gulvet. Et smart tips for å slippe stygge riper i gulvet, er å sette på møbelknotter på alle møblene dine.

Boder, loft og miljøstasjon

Som oftest er det en bod i hagen som tilhører boligen din, og i noen boliger også et loft. For å verne om miljøet, finnes det som regel en miljøstasjon i nærheten av boligen din hvor du kan sortere søppel (med mindre du har en egen søppelbøtte). Her har vi samlet det viktigste som du trenger å vite om boden, loftet og miljøstasjonen. 

Vinduer og dører

Her finner du informasjon som er bra å kjenne om for vinduene og dørene i boligen din. Vi viser blant annet de forskjellige posisjonene som du kan stille vinduene i. Selvfølgelig har alle vinduer og vindusdører en sikkerhetslås som gjør dem barnesikre. Enten det er en ytterdør eller innerdør, kan de ha behov for smøring i bland. I filmen viser vi også hvordan du gjør når du skal sette døren i serviceposisjon, også kalt for “borte posisjon”.    

Innetemperatur

Her svarer vi på de vanligste spørsmålene om innetemperatur hos deg. Vi forteller blant annet hva vi anser som en "normal" innetemperatur. Se filmen før du eventuelt skriver en feilrapport fordi du synes at temperaturen er feil. Vi tipser også om hvordan du kan spare strøm når du lufter ut, og hvordan du lufter panelradiatoren om det blir nødvendig. 

Vegger

Her svarer vi på de vanligste spørsmålene om veggene i boligen din. For eksempel forklarer vi hva vi anser som er feil eller skade på en vegg, og hva som er normalt. Se filmen før du eventuelt skriver en feilrapport om du for eksempel ser en sprekk i en krok. Vi forteller også om hvordan du kan holde veggen vedlike på best mulig måte.  

I filmen nevner vi at eventuelle sprekker fikses under 2-års tilsyn og det stemmer, men nå kaller vi 2-års tilsyn for Garantiinspeksjon 2 år. 

Gulv

Her får du svar på de vanligste spørsmålene om gulvet i boligen din. Vi går gjennom det vi anser som "normalt”, og hva som anses å være en feil eller en skade på gulvet ditt. Så se filmen før du eventuelt gjør en feilrapport. Filmen viser også hvordan du kan holde gulvet vedlike på best mulige måte. 

Informasjon om elektronikk og media

Elektriske installasjoner og media i leiligheten

I denne filmen ser vi nærmere på kraftstasjonen i leiligheten din. Du får blant annet informasjon om hva du skal gjøre om en sikring løses ut, viktigheten av å teste jordfeilbryteren med jevne mellomrom, og hvordan du får tilgang til internett. 

Psst... Vi fikk dessverre ikke med at det er en stikkontakt på husveggen ved balkongen/altanen. For å koble til eller bryte strømtilførselen til kontakten trykker du på strømbryteren. 

Elektriske installasjoner og media i hus

I denne filmen ser vi nærmere på kraftstasjonen i huset ditt. Du får blant annet informasjon om hva du skal gjøre om en sikring løser seg ut, viktigheten av å teste jordfeilbryteren med jevne mellomrom, og hvordan du får tilgang til internett. 

Psst... Vi fikk dessverre ikke med at det er en stikkontakt på husveggen ved altanen. For å koble til eller bryte strømtilførselen til den kontakten trykker du på strømbryteren innenfor glassdøren. 

Informasjon om hvordan du håndtere ventilasjonen i boligen din

FTX-aggregat i hus

Hvis huset ikke varmes opp av en fra-luftvarmepumpe, er et FTX-aggregat installert. FTX-aggregatet har et filter som skal rengjøres regelmessig og byttes ut en gang per år. For at ventilasjonen skal fungere på best mulig måte, er det også viktig å tørke av eller støvsuge fra-luftfilteret og til-luftsdiffusoren regelmessig. Vi viser også hvordan du stiller inn forseringsfunksjonen, og forteller om hvilke posisjoner du bør bruke den i.  

FTX-aggregat i leilighet

FTX-aggregatet i leiligheten din har et filter som skal byttes en gang per år. I filmen viser vi trinn-for-trinn hvordan du utfører byttet. Vi viser også hvordan du stiller inn forseringsfunksjonen, og forteller om hvilke posisjoner du bør bruke den i.  

FTX-aggregat i en-roms leilighet

Det er viktig å bytte ut både inner- og ytterfilter ved oppgitte intervaller. I filmen viser vi hvordan du bytter. Vi viser også hvordan man styrer ventilasjonen via kontrollpanelet i kjøkkenet.